Breadcrumbs

Bolesti mozga čine 35% tereta svih bolesti u Europi s predviđanjima porasta do 50% kako stanovništvo stari. Štoviše, 95% terapijskih napora se temelji na ublažavanju simptoma moždanih bolesti, a izravno djelovanje na patogene mehanizme je znatno ograničeno.
Situacija se poboljšava - "Godina mozga u Europi - 2014" obilježit će novu eru istraživanja prebacujući fokus na mozak. Nastojanja znanstvene zajednice uključuju i nove koncepte liječenja poput stanične terapije u kojoj se primjenjuju nove stanice koje pružaju potporu i/ili zamjenjuju oštećene živčane stanice. Za primjenu ovog inovativnog koncepta nužno je povećanje osnovnog znanja o razvoju mozga, organizaciji i funkciji, kao i razvoj novih tehnologija vezanih uz matične stanice, njihovu pripremu, transplantaciju i praćenje.
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagreb također sudjeluje u ovoj globalnoj akciji podižući razinu javne svijesti o važnosti istraživanja moždanog udara. Slijedi nekoliko primjera naših napora koje su popratili lokalni mediji:
- Intervju uživo kao dio reportaže o Noći Istraživača u središnjem Dnevniku HRT-a (od 27. rujna 2013, početak na 21min 50 sec emisije)
- Prilog o projektu GlowBrain na AlJazeera televiziji
- Prilog o Noći Istraživača na StudentTV-u (početak na 13min and 08sec emisije)
- Prilog o projektu GlowBrain u emisiji Znanstveni krugovi HRT-a (od 11. listopada 2013., početak na 17min and 15sec emisije)

Facebook comments HR

Podijelite vaše mišljenje!

Created and designed by Pixelsparadise.com
With help of Bootstrap Framework and Flexslider by Madebymufffin

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters
Pixelsparadise.com is not affiliated with the Joomla! Project.

Back to the top