Breadcrumbs

Jedan od osnovnih stupova projekta GlowBrain je snimanje magnetskom rezonancijom. Ova neinvazivna tehnika snimanja može promatrati sitne promjene u mekim tkivima živih organizama s nevjerojatnom prostornom rezolucijom, što omogućuje razne primjene, od nadziranja razvoja tumora, preko praćenja matičnih stanica do proučavanja ozljeda kralješnice itd.
Snimanje se vrši MRI skenerom s ultra-jakim magnetskim poljem, strojem koji treba sitnih 30 kW snage za rad i koji je otprilike jednako složen kao i fizika čvrstog stanja na čijim principima se temelji. Da bi se njime uspješno snimalo u raznim mogućim situacijama potrebne su godine iskustva. U okviru GlowBraina, nadamo se brzo nadoknaditi nedostatak iskustva zahvaljujući našim partnerima, Institutu Max Planck za neurološka snimanja iz Koelna (MPI), koji je velikodušno pristao obučavati naš tim i predati nam svoje golemo iskustvo kroz tri dogovorene edukacije. S našim inženjerom Sinišom Škokićem radit će dr. Dirk Wiedermann koji je uspješno instalirao i koristio preko 5 različitih MRI sustava na MPI-u i trenutno radi kao menadžer laboratorija.

Siniša Škokić (desno) s dr. Dirkom Wiedermannom (lijevo) i cherry rajčicom (sredina).
U pozadini: nutrina rajčice očima MRI skenera.
 

 

 Kako bi se izbjegle nezgode i nesreni slučajevi (po životinje), prvi dio obuke bazirat će se na svemu osim na miševima. No, nema panike, prikladan kandidat odmah se našao – cherry rajčica! Sa svojom složenom građom i otprilike istih dimenzija kao miš savršeno će poslužiti svrsi i omogućiti tjedne MR zabave. Ako ste se ikad pitali na koliko se kriški može narezati rajčica, s MRI skenerom odgovor je, zasad, najmanje 192!

 

Facebook comments HR

Podijelite vaše mišljenje!

Created and designed by Pixelsparadise.com
With help of Bootstrap Framework and Flexslider by Madebymufffin

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters
Pixelsparadise.com is not affiliated with the Joomla! Project.

Back to the top