Breadcrumbs

Dr. sc. Daniel Horak, voditelj Odjela za polimere IMC-a ugostio je članice GlowBrain tima Mariju Lovrić i Lejlu Ferhatović od 4. studenog do 18. prosinca 2013. kako bi se okušale u sintezi i karakterizaciji magnetskih nanočestica željeznog oksida.

Magnetske nanočestice privukle su veliko zanimanje u području biotehnologije i biomedicine zbog svojih dimenzija, biokompatibilnosti i vrhunskih magnetskih svojstava. Za primjenu u biomedicini najbitnija su dobro definirana veličina, oblik i magnetska svojstva. Među raznim mogućim primjenama magnetskih nanočestica u biomedicini, posebno se izdvajaju kao kontrastno sredstvo za snimanje magnetskom rezonancom (MRI). Stanice označene magnetskim nanočesticama mogu se transplantirati u ozlijeđena tkiva, dugotrajno pratiti kako migriraju, proliferiraju i diferenciraju pomoću MRI uređaja.

Magnetske nanočestice (sinteza Marije Lovrić i Lejle Ferhatović)

 

Marija i Lejla imale su privilegiju učiti od vrlo motiviranog i produktivnog istraživačkog tima IMC-a s velikim iskustvom u području koloidne kemije. Usvojena znanja u sintezi i karakterizaciji nanočestica željeznog oksida, premazivanju s inertnim i biokompatibilnim materijalima i funkcionalizaciji premaza postavlja temelje za buduće označavanje stanica i praćenje pomoću MRI sustava u sklopu projekta GlowBrain.

 

 

Facebook comments HR

Podijelite vaše mišljenje!

Created and designed by Pixelsparadise.com
With help of Bootstrap Framework and Flexslider by Madebymufffin

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters
Pixelsparadise.com is not affiliated with the Joomla! Project.

Back to the top