Breadcrumbs

O projektu
„GlowBrain“ ili punim nazivom „Primjena matičnih stanica i biomaterijala u oporavku mozga - unapređivanje mogućnosti postojećeg istraživanja mozga kroz inovativno in vivo molekularno oslikavanje“.

Cilj ovog trogodišnjeg projekta je uvođenje najmodernije tehnologije koja će hrvatskim znanstvenicima omogućiti istraživanja matičnih stanica i njihovo praćenje u oporavku mozga našeg eksperimentalnog modela- miša. U projektu će uz istraživače iz Hrvatske sudjelovati i poznati znanstvenici iz sedam zemalja Europske Unije (Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Portugala i Švedske) koji će svojim znanjem iz područja matičnih stanica, biomaterijala te snimanja mišjeg mozga pomoći hrvatskim znanstvenicima da se što uspješnije uključe u vodeća istraživanja u tom području. Glavni ciljevi projekta su modernizacija, inovacija i edukacija te informiranje šire javnosti o važnosti istraživanja novih pristupa liječenju bolesti mozga.

Zašto matične stanice?
Jedinstveni diferencijacijski potencijal matičnih stanica donosi nove mogućnosti liječenja raznih bolesti u budućnosti. Zbog te mogućnosti znanstvenici diljem svijeta pod pritiskom su javnosti da što prije nađu konkretne primjene matičnih stanica u terapiji nekih dosad neizlječivih bolesti. Premda su u tijeku mnoga istraživanja, koja se bave matičnim stanicama, njihova praktična primjena još je uvijek daleko od ostvarenja. Potrebno je detaljno proučavanje tog kompleksnog područja kako bi se što bolje proučio rast i razvoj matičnih stanica, njihovo ponašanje u tijelu te mogućnosti njihove uporabe u reparaciji i regeneraciji tkiva. GlowBrain će u iduće tri godine stvoriti snažne temelje za suradnju s našim europskim partnerima, omogućivši Hrvatskoj da konkurentno i uspješno sudjeluje u velikim otkrićima na području matičnih stanica i neuroznanosti.

Partneri:
-    Lund Stem Cell Center (LSCC), Lund University, Lund, Švedska
-    Max Planck Institute for Neurological Research (MPINR), Köln, Njemačka
-    Paracelsus Medical University Salzburg (PMU), Salzburg, Austrija
-    Universit? Politecnica delle Marche (UNIVPM), Ancona, Italija
-    Institute of Macromolecular Chemistry AS CR (PIMC), Prag, Republika Češka
-    Semmelweis University (SEMU), Budimpešta, Madžarska
-    University of Minho (UMINHO), Portugal

 

Facebook comments HR

Podijelite vaše mišljenje!

Created and designed by Pixelsparadise.com
With help of Bootstrap Framework and Flexslider by Madebymufffin

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters
Pixelsparadise.com is not affiliated with the Joomla! Project.

Back to the top